Appartementsrecht en de Vereniging van Eigenaars

15 november '22

Wanneer je een appartement koopt in De Helden van de Heide koop je niet alleen een appartementsrecht in het betreffende gebouw, maar heb je ook te maken met de bewoners (ook wel je toekomstige buren) van andere appartementen. Wat houdt dit nu precies in en wat betekent dit voor jou straks als bewoner?

Meer informatie
image alt

Appartementsrecht

Onder appartementsrecht wordt verstaan; 'een aandeel in het gebouw met toebehoren, dat de bevoegdheid geeft tot het exclusief gebruik van een bepaald gedeelte van dat gebouw.' Dit aandeel is vermeld in de koopovereenkomst en de splitsingsakte. Hiernaast heb je samen met de andere eigenaren het eigendom en gebruik van alles wat in én tot het gebouw behoort. Bijvoorbeeld het trappenhuis, de garage, de entreehal de liften en de gezamenlijke heidetuin, woonkamer en paviljoen.

image alt

Vereniging van Eigenaars

Iedere eigenaar van een appartement is van rechtswege lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE) van het gebouw. Het doel van de VvE is de behartiging van de onderlinge en gemeenschappelijke belangen. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud, de instandhouding van het gebouw, de technische installaties en diverse verzekeringen zoals een opstalverzekering voor de garage, het paviljoen en de heidetuin. Maar ook aan de schoonmaak van alle gezamenlijke ruimtes zoals de woonkamer, het paviljoen, de garage en de fietsenbergingen. Zelfs worden de zonnepanelen en moeilijk bereikbare ramen gewassen! 

Geschatte servicekosten

In de notariële akte van splitsing in appartementsrechten is het reglement van splitsing opgenomen. Hierin staat voor welk deel jij eigenaar wordt in het gebouw. En dit aandeel bepaalt ook jouw persoonlijke aandeel in de gezamenlijke servicekosten, die afhankelijk is van het woonoppervlakte. De verwachting is dat de servicekosten van de appartementen rond de €2,5 per m2 uitkomen. Per parkeerplaats betaal je daarnaast €9 per maand. Door te reserveren bouw je als eigenaar een individueel spaarpotje op!

Ledenvergadering

Iedere VvE heeft een bestuur en een ledenvergadering. Deze ledenvergadering bepaalt gezamenlijk het beleid en geeft mandaat aan het bestuur om zaken in naam van de VvE te regelen. De ledenvergadering moet onder meer de begroting en de kosten voor het volgende boekjaar goedkeuren en haar goedkeuring geven aan de rekening en verantwoording van de uitgaven van het afgelopen jaar.

Iets vragen? Neem contact op
Ook hier wonen? Bekijk het aanbod