Duurzaam wonen bij de Helden

15 december '22

Iedereen wil tegenwoordig ‘duurzaam wonen’, en dat is ook logisch. Want naast het feit dat duurzaamheid goed is voor de natuur en mens is het ook goed voor je eigen portemonnee. Bij een eigen woning ben je volledig in regie voor je eigen duurzaamheidsvoorzieningen. In een appartement heb je te maken met je medebewoners die zijn verenigd in de VvE. Bovendien is het verduurzamen vaak een forse investering. Des te belangrijker is het dat deze voorzieningen al bij de bouw gerealiseerd worden. De Helden zijn ook gebouwd voor de toekomst. We vertellen je graag meer over duurzaamheid.

Gasloos wonen

Alle nieuwbouwwoningen en appartementen mogen niet meer op het gas aangesloten worden. Lastig als je vervend kookt op een gasfornuis. Maar een inductiekookplaat went snel en heeft ook zeker zijn voordelen. Belangrijker is dat de warmte in je appartement ook niet meer wordt geproduceerd door een gasgestookte ketel. De Helden worden aangesloten op het warmtenet van Ede. Dat betekent dat er op een centrale plek warmte geproduceerd wordt. Een warmtenet zorgt voor gemiddeld 50 procent minder CO2-uitstoot dan CV-ketels op aardgas. Komt er een nog duurzamere manier om warmte te produceren? Geen probleem! Voordeel van een centrale voorziening is dat het aan te passen is voor alle aangesloten woningen op dit net. En jij als gebruiker merkt hier niets van. Je hebt ook geen grote cv-ketel op een onhandige plek in het appartement hangen.

image alt

Isolatie

Een nieuw gebouwde woning voldoet aan de meest recente eisen van het bouwbesluit. Zo zijn alle muren, wanden en plafond geïsoleerd. De ramen zullen worden voorzien van HR++ beglazing. Hierdoor blijft de warmte goed binnen en houd je de kou buiten. In de zomer zal het ook langer duren voordat het appartement opwarmt. Dit verhoogt in grote mate het wooncom fort van het appartement. Deze, en andere eigenschappen resulteren in een energie neutraal (ENG) gebouw. Deze classificering geeft aan dat het gebouw zeer weinig energie gebruikt. Het gebouwgebonden energiegebruik wordt op jaarbasis op nul geschat.

image alt

Natuurinclusief bouwen

In de groene omgeving van Helden van de Heide speelt natuurinclusiviteit een belangrijke rol. Dit gebeurt onder andere met het (deels) groen dak op gebouw De Arthur. Daarnaast worden op enkele plekken in de gevels en in het groen nestkasten, bijenkasten, insectenstenen, kraam- en verblijfsplaatsen voor vleermuizen etc. geplaatst. Natuurinclusief bouwen draagt bij aan een aantal belangrijke aspecten: De plaatselijke biodiversiteit en natuurwaarden blijven behouden of worden zelfs uitgebreid. De kwaliteit van de leefomgeving wordt verhoogd. De temperatuur wordt getemperd en luchtvervuiling wordt verminderd.

image alt

PV-panelen & elektrisch laden

Je ziet en hoort het nog niet vaak maar PV-panelen op een eigen meter worden steeds vaker toegepast bij appartementen. Niet zo gek ook want er is vaak een groot dakvlak dat anders onbenut blijft. De Elias en De Arthur krijgen allebei eigen PV-panelen op het dak. De opbrengsten van deze panelen zijn voor de bewoners van de complexen. Dat betekent dat dit afgaat van je eigen energierekening.

Wellicht rij je nu nog in een auto op fossiele brandstof. Maar wie zegt dat dit over een paar jaar nog steeds zo is? Geen zorgen, bij de helden wordt voor ieder appartement een mogelijkheid tot elektrisch laden in de parkeergarage aangeboden. 

image alt

Deelmobiliteit

Het gebruik van een deelauto wordt steeds breder gebruikt. Je heb immers wel de lusten maar niet de lasten. Althans, in mindere maten. Ook bij de helden komt een duurzaam mobiliteitsaanbod. Het rijden met een elektrische deelauto gaat gemakkelijk. Je maakt een reservering op de computer of met een app op je smartphone. Reserveren en openen van de auto gaat via dezelfde app. Tijdens een toekomstige bijeenkomst laat We Drive Solar zien hoe eenvoudig dit werkt.

image alt

Uniek in duurzaamheid

BPD en Van Wijnen hebben de ambitie om de woningen in de Helden van de Heide zo duurzaam mogelijk te maken. En dat doen we met het toepassen van een aantal unieke duurzaamheidsaspecten. Het is altijd jammer als er voor woningbouw bomen gekapt moeten worden, maar bij de helden wordt er gebruik gemaakt van duurzaam hout. Midden in de gezamenlijke heidetuin komt een paviljoen, een overdekte ruimte waar je optimaal kunt genieten van de groene omgeving. In dit paviljoen wordt gebruik gemaakt van duurzaam hout. Daarnaast wordt het regenwater op het dak opgevangen in een retentie laag voor bewatering van de tuin. Overig regenwater van de daken wordt in de bodem geïnfiltreerd, waarbij het water gelijkmatig wordt opgenomen.

Klaar voor de toekomst

Misschien is dit wel het belangrijkste voordeel van deze appartementen: je bent voorbereid op de toekomst. Alle duurzame installaties en de meest nieuwe technieken zijn al bij de koopsom van het appartement inbegrepen. Op het eerste gezicht kan een nieuwbouwwoning daarom hoger zijn geprijsd dan een bestaande woning, maar met een nieuwbouwwoning bespaar je je de kosten (en moeite!) van de hele duurzaamheidstransitie. Je komt hierdoor niet achteraf voor verrassingen te staan. Je kiest dus voor gezond, veilig en comfortabel wonen – en dat is op de
lange termijn een heel slimme investering!

  Meer over duurzaamheid
  Meer over deelmobiliteit