Kopers aan het woord: van het exotische Oosten naar de kalme Veluwe

29 november '23

Ted Alleman en Roel van Leeuwen hebben een groot deel van hun leven doorgebracht in Azië. Het welbereisde stel is sinds kort teruggekeerd naar Nederland en hebben gekozen voor de gemoedelijke sfeer, de rust en de landschappen van Ede. In dit interview vertellen de kopers hun verhaal, waarom zij voor Ede hebben gekozen en over hun nieuwe woning in Helden van de Heide. 

image alt

Van Amstelveen naar Singapore

Ted en Roel hebben 31 jaar lang op verschillende plekken in Azië gewoond, in Singapore, in Bangkok en in Indonesië. Roel vertelt: “Ik ben opgegroeid in Indonesië. Als kind zijn we met de familie verhuisd naar Nederland. Velen jaren later ben ik samen met Ted weer terug naar Azië verhuisd voor mijn werk. Het bedrijf waar ik voor werkte organiseert beurzen en congressen en de taak was om alle projecten in Europa te verdubbelen in Azië. Een mooie uitdaging! We waren onder andere actief in Shanghai, Hongkong, Bangkok en Singapore. Toen ons werk erop zat, zijn we met pensioen gegaan en naar Indonesië vertrokken. Daar hebben we tot tweemaal toe ons eigen huis gebouwd.”

image alt

Van Indonesië naar Nederland

Het stel woont nu in Amstelveen waar ze, voor hun avontuur in het oosten begon, hebben gewoond en elkaar ook hebben ontmoet. Ted: “Het was tijd om terug naar Nederland te gaan en voor ons was de meest logische stap om weer terug te gaan naar Amstelveen. Helaas ervaren wij de Randstad als te druk en te onpersoonlijk. We zijn vrij snel op zoek gegaan naar een rustigere en groene buurt, centraal gelegen in Nederland. Op een dag kwamen we het nieuwbouwproject Helden van de Heide in Ede tegen. Het voldeed aan al onze wensen. We hebben gelijk diezelfde middag een optie aangevraagd en twee weken later hebben we het contract getekend. Zo snel kan het gaan!” 

Roel: “Vanuit ons huidige appartement kijken we uit op het beton van de gebouwen om ons heen. In Indonesië zijn we gewend en gehecht geraakt aan natuur om ons heen. Helden van de Heide ligt prachtig in het bos. Wat voor ons ook een grote pré is, is dat het heel centraal ligt. Familie en vrienden kunnen ons, en wij hen, makkelijk met de auto en OV bereiken.”

Tip van Ted & Roel

Ted: “Ben je geïnteresseerd in dit project maar nog niet bekend met de omgeving in Ede? Ga de omgeving verkennen! Verblijf voor een nachtje in een hotelletje en kijk wat de buurt te bieden heeft.” Roel: “Twee keer hebben wij een weekend lang de omgeving van Ede verkend. We zijn bijvoorbeeld naar de markt gegaan, naar het cultureel centrum en naar een grote cinema.” Ted: “Ede heeft een heel divers aanbod aan leuke restaurants, theatervoorstellingen, winkels, sportcentra en nog veel meer. De kleinere dorpjes rondom Ede bieden ook veel op toeristische gebied en grote(re) steden zoals Arnhem, Veenendaal of Utrecht zijn om de hoek.”

Familieweetje!

Roel: “Nadat we de woning in Ede kochten, kwam ik erachter dat mijn familie, van zowel mijn moeders als vaders kant, een link heeft met Ede en de omgeving. Mijn grootmoeder heeft samen met mijn moeder in 1927 een half jaar in Lunteren gewoond tijdens een Indonesië verlof. En de man van mijn tante werkte onder andere op het kazerneterrein in Ede. Hij zat in het leger in de verbindingsdienst als majoor en later als kolonel. Mijn tante was binnenhuisarchitecte en maakte zich sterk om woningen huishoudvriendelijker te maken. Daar heeft ze zelfs in Ede een lintje voor gekregen. Deze familiegeschiedenis maakt het voor ons extra bijzonder om daar te gaan wonen!”

image alt

Met de vogels mee naar het zuiden

Het Azië hoofdstuk is voor het stel nog niet afgelopen: elke winter vertrekt het koppel met de vogels van de Veluwe mee naar de warmte. Ted: “Dit jaar wordt het Bali waar we drie maanden zullen zitten. Dat vinden wij fijn aan een appartement: je trekt zo de deur achter je dicht. Dat is wel anders met een grondgebonden woning.”

Voorkeur nieuwbouw

Ted: “Wij hebben een voorkeur voor nieuwbouw omdat je jouw woning naar eigen inzicht kan inrichten. Bestaande bouw is vaak net niet naar je smaak ingericht en te kostbaar om te gaan renoveren.” Roel: “Je hebt met nieuwbouw de beste bouwkwaliteit, waardoor het gelijk ook economisch goed zit. In Nederland wonen wij in een nieuwbouwappartement en in Indonesië hebben we tweemaal ons eigen huis laten bouwen. In mijn werk heb ik ook aan de lopende band beurzen moeten op- en afbouwen. Inmiddels zijn we goed getraind in het plannen om dergelijke processen goed te laten verlopen.” Ted: “Wij halen veel plezier uit het hele proces van uitzoeken, bespreken en bezig zijn met een nieuwbouwproject. Wij zouden nu niet meer anders willen.”

Voorbereiden en plannen

Roel: “Afgelopen maand moesten we bij de bouwer aangeven waar we alles (verlichting, aansluitpunten, etc.) wilden hebben. Dan moet je zorgen dat je over alles nagedacht hebt. Waar komt bijvoorbeeld de eettafel te staan voor de lichtpunten in het plafond? Hoe ziet de inrichting van de keuken eruit met alle benodigde aansluitingen? We hebben al ons huiswerk gedaan en zijn bij meerdere lokale partijen (o.a. keukenleverancier) in Ede geweest. Alles is technisch op de rit. Het duurt nog twee jaar maar we weten met welke partijen we aan de slag gaan. We zijn er klaar voor!”

Naar uitkijken

Ted: “We kijken ernaar uit om straks in een kleinere en gemoedelijke buurt te gaan wonen. Op een open dag hebben we meerdere buren ontmoet, waaronder buren die twee etages boven ons komen wonen.” Roel: “Het balkon van onze woning in Ede zit op het zuidwesten. Ik verheug mij erop om zo heerlijk in het zonnetje op het balkon te genieten van het bos en het geluid van de vogels. Dat doet ons denken aan Indonesië.”

Geïnteresseerd?

Word jij de nieuwe buur van Ted en Roel? Bekijk hier het woningaanbod.

Meer nieuws lezen? Bekijk alle nieuwsberichten
Ook wonen in Helden van de Heide? Bekijk het aanbod