Wie zijn Elias en Arthur?

10 januari '23

De 2 luxe woongebouwen, De Elias en De Arthur worden de nieuwe helden op de plek van de voormalige atletiekbaan, langs de Parklaan. Maar wie zijn die Arthur en Elias eigenlijk en waarom dragen de appartementencomplexen hun naam? We laten je graag kennismaken met deze historische helden.

image alt

Elias

Het appartementencomplex De Elias verwijst naar de Elias Beeckmankazerne. Officier in opleiding Elias Beeckman is de held die Aardenburg in de Hollandse Oorlog op uitzonderlijke wijze wist te verdedigen. En dat zonder doden of gewonden aan Nederlandse zijde en met maar weinig middelen tot zijn beschikking. Met slechts enkele wapens en zo'n 240 man, moest hij het tegen een overmacht van zo'n 6000 Fransen opnemen. Voor deze bijzondere prestatie ontving Elias in 1672 een onderscheiding. In 1939 vernoemde De Koninklijke Landmacht de kazerne naar hem en dan krijgt deze held nu, anno 2022, een luxe appartementengebouw op zijn naam.

Wil jij fantastisch wonen waar de helden van de Elias Beeckmankazerne in Ede werden opgeleid en getraind om fit ten strijde te gaan?

Bekijk de beschikbare woningen in De Elias
image alt

Arthur

Het andere appartementencomplex in Helden van de Heide is vernoemd naar luitenant-generaal Arthur Kool. Minister van Oorlog, commandant van het veldleger en chef Generale Staf. In 1934 werd de Arthur Koolkazerne naar hem vernoemd. Echter, dit was niet vanwege één uitzonderlijke prestatie zoals bij Elias Beeckman. Arthur had voor zijn vele rollen een waslijst aan onderscheidingen gekregen, wat hem de eer van vernoeming heeft bezorgd. Zo was hij bijvoorbeeld Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Officier van het Franse Legioen van Eer en Ridder eerste klasse van de Orde van de Rode Adelaar van Pruisen. Als chef van de generale staf en commandant van het veldleger heeft hij in 1898 zelfs 4 maanden lang colleges legerzaken aan koningin Wilhelmina gegeven. Een bewogen man dus! Wonen in een Helden- of Heidesuite in het luxe appartementencomplex De Arthur?

Foto: Geheugen Delpher

Bekijk de beschikbare woningen in De Arthur
Heb je een vraag? We staan je graag te woord
Wonen in de Elias of de Arthur? Bekijk alle appartementen