Hoe we ervoor zorgen dat je het gevoel van buitenleven hebt

21 juli '23

Ecoloog Dorien Grote Beverborg Van Royal HaskoningDHV is bij het plan betrokken om mee te denken over het natuurinclusief ontwerpen en bouwen van De Helden van de Heide. Dat deed ze met plezier, blijkt als we haar spreken.

image alt

Goede verbinding met de Veluwe

“De Helden van de Heide ligt op een heel unieke locatie aan de rand van de Veluwe en veel elementen van de oude kazerneterreinen zijn in de omgeving nog zichtbaar. Dit soort plekken zie je niet vaak. Toen ik het plan onder ogen kreeg, was al bepaald waar gebouwd zou worden en waar groen zou komen. Er is heel mooi aangesloten op de bestaande groenstructuren om een zo goed mogelijke verbinding met de Veluwe te houden, waardoor de dieren, ook gemakkelijk hun weg kunnen vinden.”

image alt

Nestkasten zijn heel belangrijk

“Als je nieuw bouwt, is het heel belangrijk om verblijfplaatsen te integreren in je ontwerp”, vertelt Dorien. “De huizen zijn tegenwoordig zo dicht dat vogels en vleermuizen niet zonder hulp een schuilplek kunnen vinden. Ze hebben een beetje hulp nodig en krijgen die in de vorm van mee-ontworpen nestkasten. Ik heb de architecten geadviseerd over de gewenste aantallen, posities en afmetingen. TVA architecten heeft dit heel mooi opgelost. Op de begane grond komen bijenstenen die fungeren als bijenhotel en in de horizontale belijning van het balkon zijn ruimtes gemaakt waar zwaluwen en vleermuizen kunnen verblijven.

Het jaar rond lekker eten
Met landschapsbureau Loos van Vliet is Dorien nog bezig om te kijken hoe in de beplanting van de openbare ruimte nog een kwaliteitsslag gemaakt kan worden. “Met meer inheemse planten die het jaar rond voedsel en beschutting bieden, optimaliseer je de leefomgeving van vogels en andere dieren.”

Beleef het zelf
Dorien tot slot: “Alles wat we doen ten aanzien van de ecologie is erop gericht dat we een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Als je hier woont, heb je echt het idee dat je buiten leeft. De natuur laat je de seizoenen optimaal beleven en de kans dat je allerlei verschillende dieren spot – zelfs vanaf je balkon – is heel groot.”

Interesse? Bekijk de woningen
Meer lezen? Helden door de ogen van de architecten